Natuurlijk bestaan er nog steeds bedrijven en bedrijfjes die door gietvormen met lood, zink of tin te vullen producten maken. De voorgangers van moderne loodgieters goten stroken lood en tin die gebruikt werden om leidingen waterdicht te maken.

Lood of tin?

Zuiver tin is een duur en zacht metaal en pure tin is niet praktisch in het gebruik als materiaal om dingen als schenkkannen of drinkbekers van te maken, laat staan leidingen om water mee te vervoeren. Maar als het wordt gelegeerd met lood en koper wordt het tin een bruikbare materiaal. Een legering van tin en koper produceerd brons. En dat materiaal is zelfs sterk genoeg om er vuurwapens mee te maken. Het blik van vandaag is zacht staal gegalvaniseerd met tin. De niet-roestende eigenschappen maken van tin een waardevolle coating. Echter, de kwaliteit ervan is afhankelijk van het ijzer of staal, dat moet schoon zijn en vrij van roest en het oppervlak van tin moet een ononderbroken coating vormen.

Wanneer u roest op een stuk tinware ziet, komt het omdat de tin coating weggesleten is of omdat er in het metaal gesneden is. De respectieve eigenschappen van de metalen betekenen dat corrosie, als die eenmaal begonnen is waarschijnlijk snel zal verlopen. Tinwerkers, de oorspronkelijke loodgieters, hadden dus veel kennis over het materiaal waarmee ze werkten en de eigenschappen daarvan.

De moderne loodgieter giet geen lood meer.

Een moderne onderhouds of nieuwbouw monteur van waterleiding, gasleidigen of andere leidingssystemen in de bouw of in de industrie werkt veel met PVC en plastics. Het waterdicht maken van daken met tinplaten, dat overigne meestal koud gebeurt, valt echter ook nog onder het loodgietersvak.

Kunststof, en dan met name PolyVinylChloride (PVC)is de moderne vervanger voor leidingen van lood, zink. koper, brons of ijzer. Behalve dat PVC met lijm te verbinden zijn, is het ook veel makkelijker te verwerken in grotere of langere dimenties. Werd er dus in vroeger jaren nog lood, tin en gegoten beton gebruikt om rioolbuizen mee aan te leggen, ook daar heeft het PVC zijn intrede gedaan.

Een moderne loodgieter moet nog steeds van alle markten thuis zijn. Er gaat daarbij natuurlijk niets boven het in de praktijk doorgeven van vakkennis en ervaring, maar het theoretische deel van het vak is ook erg belangrijk. Een loodgietersbedrijf moet zich houden aan een groot aantal wetten en regels, die natuurlijk vooral met veiligheid te maken hebben. De loodgieter gaat immers om met gas, water en vloeistoffen die gevaarlijke afvalstoffen kunnen bevatten, maar tegenwoordig ook met centrale verwarming.

Vernieuwing, scholing en opleiding.

Bovendien wordt er voortdurend gewerkt aan het verbeteren van de materialen en de producten die door een loodgietersbedrijf gebruikt worden. Dat betekend, er moet voortdurend aan bijscholing en het het vernieuwen van kennis gewerkt worden bij het personeel. Zowel het personeel als leidinggevenden moeten zich op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes, zowel op technisch gebied als op het gebied van veiligheid, wet- en regelgeving.

Bovendien moet een modern, professioneel loodgietersbedrijf ook als bedrijf succesvol zijn. Eenvoudig gezegd, er moet winst gemaakt worden. De kosten en baten worden tegen elkaar afgewogen. Om de kosten laag te houden is efficient werken gevraagd. Vakmanschap verbonden met een gezonde dosis ondernemingszin, het is de combinatie waar een goed loodgietersbedrijf naar op zoek is. Een goede loodgieter, de ondernemende vakman.